Mondriaan geniet van hun Groene GGZ

Je herkent het wel. Na een lange werkdag verlang je naar de buitenlucht. De natuur geeft rust en ruimte in je hoofd. Of je nu wandelt, fietst, een rondje gaat joggen of rustig op een bankje zit. De natuur heeft een positieve invloed op ons allemaal. Dat geldt ook voor de mentale toestand van GGZ-cliënten in instellingen, hun verzorgers en iedereen die er tijd doorbrengt. 

Met het landelijke initiatief ‘De Groene GGZ’ wordt er gebouwd aan een groene beweging in de mentale gezondheidszorg. Een sterke verbinding tussen de natuur en de gebouwde omgeving kan stress, depressies en angsten verminderen en het algehele welzijn verbeteren. 

Voldoende redenen om als instelling te vergroenen. Mondriaan in Heerlen heeft de handschoen opgepakt. Tegelijkertijd met de noodzakelijke duurzame verbouwing is de vergroening meegenomen. Vergroening sluit naadloos aan bij hun missie: ‘Samen werken aan herstel. Voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg.”

Betekenisvolle opdracht
Wij hebben een integrale opdracht gekregen voor de verduurzaming, de transformatie en de vergroening van de binnenruimtes van het gebouw ‘De Wilgenhof’ (voorheen Welland) een gebouw uit de jaren 70, bedoelt voor kortdurende opname. Zelfs de tuininrichting mochten we voor onze rekening nemen. De kennis van onze architecten met hun specialismen op de genoemde aandachtsvelden is optimaal ingezet.  

Intensieve voorbereiding
We kijken terug op een constructieve en intensieve samenwerking met de gebruikers van Mondriaan. Veel tijd en energie is in het voortraject gestoken, maar wat was dit waardevol!
Met name door de actieve participatie van zorgverleners, directie, de OR, het facilitair bedrijf en leden van de Cliëntenraad van Mondriaan. Ze hebben meegedacht met elke keuze die gemaakt moest worden: van plattegronden, meubels, tot kleuren en materialen. Zaken werden door ons voorbereid en met hen besproken. De opgehaalde reacties werden weer verwerkt en teruggekoppeld. We kunnen oprecht zeggen dat we met veel plezier gewerkt hebben aan deze betekenisvolle opdracht.  

Wat hebben we gedaan? 

We zijn op verschillende manieren te werk gegaan: 

1. Realisatie van een duurzame verbouwing. Een technische renovatie enerzijds (na-isolatie) en de verbetering van de beleving anderzijds. Er is een plattegrond uitgewerkt gericht op de specifieke doelgroep en de zorg, maar ook op de toekomst zodat andere invullingen mogelijk zijn. We braken bestaande structuren open. Nieuwe ontwerpen zorgden voor meer uitzicht op groen en meer daglicht. Het doorbreken van bijvoorbeeld een donkere gang van Wilgenhof is een mooi voorbeeld. Een gang zonder verbinding met buiten, geen licht en geen groen te zien. Als je nu door deze gang loopt, komt het licht je tegemoet. Een totaal andere beleving dan voorheen.

2. Daarnaast haalden we het groen van buiten naar binnen. Door de levendige groenwanden van mos in combinatie met de fotowanden, ervaar je bij binnenkomst direct rust, schoonheid en lokale verbinding. Een heerlijk geluksgevoel. De nieuwe (vaak op maat gemaakte) inrichting maakt de beleving compleet.

3. Als afsluiting kwam de tuininrichting aan bod. Deze sluit nu naadloos aan bij het groene interieur. Het werd een toegankelijke, behaaglijke omgeving waar men kan wandelen, prettig kan zitten, een praatje kan maken en genieten van de stille, groene omgeving.

 

Wilgenhof bestaande situatie en nieuwe situatie.

 

Doorgebroken gang: licht, luchtig en aangenaam.

 

Binnen en toch midden in de natuur.

 

“Een cadeautje om hier te mogen werken”
De raad van bestuur en de mensen aan het bed zijn onder de indruk van de fijne sfeer en beleving. De huidige situatie straalt huiselijkheid, veiligheid en rust uit. Dit wordt door de verzorgers en cliënten enorm gewaardeerd. “De mensen willen nog niet meer weg” en “Het is een cadeautje om hier te mogen werken” waren enkele van de positieve reacties. Die hebben ons geraakt en daar zijn we trots op. 

Op naar de volgende uitdaging
De groene beleving wordt verder uitgerold en toegepast. Ook de nieuwbouw voor Kind en Jeugd en de nieuwe look & feel van het kantoorgebouw op het instellingsterrein van Mondriaan in Heerlen wordt onder handen genomen.  

 

Wat een vooruitzicht om met dit betrokken team samen te mogen werken voor de afdeling Kind en Jeugd! We kijken er naar uit!

Team Mondriaan & SATIJNplus Architecten

 

Eveneens dank aan onze samenwerkingspartners: 

Installatieadviseur: K+ Adviesgroep
Aannemer: Cordeel Geelen
Natuurfotograaf: Bob Luijks
Leverancier meubels en aankleding: Vervoort
 

 

 

Lees meer

van Sandra Wigmans-Pustjens